Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Питајте заступника

>

Ауторски рад „ЦОВИД-19 и његов утицај на људска права“ заступнице Црне Горе пред Европским судом за људска права

Ауторски рад „ЦОВИД-19 и његов утицај на људска права“ заступнице Црне Горе пред Европским судом за људска права
Датум објаве: 21.12.2020 11:20 | Аутор: Канцеларија заступника Црне Горе пред Европским судом за људска права

Испис Штампај страницу


Дана 18. децембра 2020.године у издању Удружења правника Црне Горе, објављено је друго издање Правног зборника бр. 02/2020, часописа за правну теорију и праксу, у којем је објављено укупно 28 радова. Намијењен је прије свега стручној и академској заједници, односно правним практичарима. 

Заступница Црне Горе пред Европским судом за људска права, г-ђа Валентина Павличић, један је од еминентних правника чији су ауторски радови објављени у наведеном издању.

Ауторски рад заступнице под називом „ЦОВИД-19 и његов утицај на људска права“ бави се позитивним обавезама Високих страна уговорница у циљу предузимања мјера за спречавање ширења цоронавируса, као глобалне здравствене пријетње. Такође, у раду је анализирано право држава на дерогацију одређених конвенцијских права у складу са чланом 15 Конвенције, која може бити оправдана, уколико за то постоји правни основ. Питање дерогације Конвенције је унутрашње право сваке државе и на држави је позитивна обавеза да пруже заштиту живота и здравља свога народа и нације у датом тренутку као апсолутног људског права. 

Имајући у виду тему која је обрађена, а нарочито чињеницу да се Европски суд још увијек није у својим одлукама изричито бавио посљедицама Цовида-19 и мјера које су државе предузеле у циљу сузбијања његовог ширења, ауторски рад има посебан значај за надлежне органе у Црној Гори који примјењују рестриктивне мјере које је донијела држава ради заштите здравља грађана.

Овај рад представља једну од активности коју заступница Црне Горе предузима у вршењу својих надлежности ширења знања о стандардима Конвенције, изражених кроз праксу Европског суда за људска права. 

Канцеларија заступника Црне Горе пред Европским судом за људска права