Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Питајте заступника

>

Саопштење о доношењу Извјештаја Одбора за људска права и слободе Скупштине ЦГ о разматрању годишњег извјештаја о раду Канцеларије заступника за 2019.годину

Датум објаве: 25.01.2021 13:15 | Аутор: Канцеларија заступника Црне Горе пред Европским судом за људска права

Испис Штампај страницу


Одбор за људска права и слободе Скупштине Црне Горе је у оквиру контролне улоге Парламента, у складу са чланом 68 Пословника Скупштине Црне Горе, на Првој сједници одржаној дана 23. децембра 2020.године, разматрао годишњи извјештај о раду Канцеларије заступника за 2019.годину. 

У Извјештају који је достављен Канцеларији заступника, Одбор за људска права је изразио задовољство информацијом да Црна Гора наставља да остварује завидан и задовољавајући ниво сарадње са Европским судом за људска права, што је и констатовано у извјештају Европске комисије о Црној Гори за 2020.годину, у погледу остваривања циљева у поглављима 23 и 24.

Подсјећања ради, у Извјештају Европске комисије о Црној Гори за 2020.годину, који је објављен дана 6. октобра 2020.године, констатовано је да наша држава нема ниједан споран предмет, када је у питању извршење пресуда Европског суда за људска права, те да се ниједан предмет против Црне Горе не налази под појачаним надзором од стране Комитета министара. С тим у вези, Одбор за људска права је изразио задовољство чињеницом да је Црна Гора препозната као лидер у региону у погледу извршења пресуда Европског суда за људска права.

Надаље, Одбор за људска права је примијетио да је у 2019.години Црна Гора имала највећи индекс поднијетих представки по глави становника пред Европским судом за људска права, као и чињеницу да је више од 90% наведених представки одбачено у прелиминарној фази испитивања од стране судије појединца, због неиспуњавања услова прихватљивости. 

Препоруке на које је указао заступник Црне Горе пред Европским судом за људска права у годишњем извјештају о раду, ради превенције и спрјечавања будућих повреда Конвенције, а које се тичу могућности увођења у правни систем модела финансијске одговорности органа државне управе и државних органа чији је рад проузроковао повреду Конвенције, су и од стране Одбора за људска права оцијењене као позитивне и неопходне за разматрање ради већег степена одговорности надлежних државних органа. 

Коначно, Одбор за људска права је охрабрио надлежне органе да предузму активности на реализацији препорука заступника Црне Горе пред Европским судом за људска права и закључака Владе Црне Горе, који су усвојени на сједници Владе дана 18. јуна 2020.године. 
 
Канцеларија заступника Црне Горе пред Европским судом за људска права