Manja slova Veća slova RSS

Pitajte zastupnika

>

Saopštenje o donošenju Izvještaja Odbora za ljudska prava i slobode Skupštine CG o razmatranju godišnjeg izvještaja o radu Kancelarije zastupnika za 2019.godinu

Datum objave: 25.01.2021 13:15 | Autor: Kancelarija zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava

Ispis Štampaj stranicu


Odbor za ljudska prava i slobode Skupštine Crne Gore je u okviru kontrolne uloge Parlamenta, u skladu sa članom 68 Poslovnika Skupštine Crne Gore, na Prvoj sjednici održanoj dana 23. decembra 2020.godine, razmatrao godišnji izvještaj o radu Kancelarije zastupnika za 2019.godinu. 

U Izvještaju koji je dostavljen Kancelariji zastupnika, Odbor za ljudska prava je izrazio zadovoljstvo informacijom da Crna Gora nastavlja da ostvaruje zavidan i zadovoljavajući nivo saradnje sa Evropskim sudom za ljudska prava, što je i konstatovano u izvještaju Evropske komisije o Crnoj Gori za 2020.godinu, u pogledu ostvarivanja ciljeva u poglavljima 23 i 24.

Podsjećanja radi, u Izvještaju Evropske komisije o Crnoj Gori za 2020.godinu, koji je objavljen dana 6. oktobra 2020.godine, konstatovano je da naša država nema nijedan sporan predmet, kada je u pitanju izvršenje presuda Evropskog suda za ljudska prava, te da se nijedan predmet protiv Crne Gore ne nalazi pod pojačanim nadzorom od strane Komiteta ministara. S tim u vezi, Odbor za ljudska prava je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je Crna Gora prepoznata kao lider u regionu u pogledu izvršenja presuda Evropskog suda za ljudska prava.

Nadalje, Odbor za ljudska prava je primijetio da je u 2019.godini Crna Gora imala najveći indeks podnijetih predstavki po glavi stanovnika pred Evropskim sudom za ljudska prava, kao i činjenicu da je više od 90% navedenih predstavki odbačeno u preliminarnoj fazi ispitivanja od strane sudije pojedinca, zbog neispunjavanja uslova prihvatljivosti. 

Preporuke na koje je ukazao zastupnik Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava u godišnjem izvještaju o radu, radi prevencije i sprječavanja budućih povreda Konvencije, a koje se tiču mogućnosti uvođenja u pravni sistem modela finansijske odgovornosti organa državne uprave i državnih organa čiji je rad prouzrokovao povredu Konvencije, su i od strane Odbora za ljudska prava ocijenjene kao pozitivne i neophodne za razmatranje radi većeg stepena odgovornosti nadležnih državnih organa. 

Konačno, Odbor za ljudska prava je ohrabrio nadležne organe da preduzmu aktivnosti na realizaciji preporuka zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava i zaključaka Vlade Crne Gore, koji su usvojeni na sjednici Vlade dana 18. juna 2020.godine. 
 
Kancelarija zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava