Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Питајте заступника

>

Саопштење за јавност поводом објављивања Годишњег извјештаја о раду Европског суда за људска права за 2020. годину

Датум објаве: 29.01.2021 10:23 | Аутор: Канцеларија заступника Црне Горе пред Европским судом за људска права

Испис Штампај страницу


Европски суд за људска права је дуги низ година његовао традицију свечаног отварања судијске године која се сваке године, последњег петка у јануару мјесецу одржавала у Стразбуру.
 
Суочени са глобалном здравственом кризом услед пандемије вируса ЦОВИД-19, отварање ове судијске године је реализовано у нешто другачијем формату. Предсједник Европског суда за људска права Роберт Спано је на конференцији за штампу одржаној дана 28.01.2021. године представио активности Европског суда у 2020. години, као и статистичке податке за протеклу годину. У свом уводном излагању предсједник Спано је истакао утицај глобалне здравствене кризе на поштовање људских права и основних слобода. С тим у вези, истакао је да се пред државама чланицама Савјета Европе налазе изазовни задаци у погледу пружања одговора на пандемију, поштујући при томе људска права, демократију и владавину права.

Европском суду за људска права је у 2020. години поднијето 41 681 представки, што је за 6% мањи прилив у односу на 2019. године, када је поднијето 44 482 представки. Тренутно се у раду Европског суда налази 62 000 представки. Током 2020. године одлучено је путем пресуде или одлуке у 39 190 предмета.

Према статистици Европског суда, црногорски држављани су у 2020. години поднијели 218 представки. Ако наведене статистичке податке упоредимо са подацима из 2019. године (427 поднијетих представки) и 2018. године (318 поднијетих представки) долазимо до готово дупло мањег броја поднијетих представки. Разлог смањеном броју поднијетих представки током 2020. године можемо тражити и у епидемиолошкој кризи која је захватила не само нашу државу, већ и цијели свијет, као и мањем броју предмета у којем је током 2020. године ријешено по уставној жалби, што представља предуслов за подношење представке и обраћања Европском суду. 

С друге стране, на крају 2020. године пред Европским судом је у односу на Црну Гору укупно остало у раду 37 предмета. 

Када је у питању индекс поднијетих представки који означава број предмета (прилив) у 2020. години на 10,000 становника, као статистички параметар који користи Европски суд у свом раду, исти указује да се Црна Гора са индексом од 3,50 налази на првом мјесту од свих држава чланица Савјета Европе по глави становника (просјечан индекс држава чланица Савјета Европе за 2020. годину је 0,50). Он је дупло мањи у односу на 2019. годину када је износио 6,86, међутим треба имати у виду чињеницу да је Европски суд у односу на Црну Гору одбацио 266 представки као неприхватљиве или их скинуо са листе предмета. Након почетног испитивања представки по основу њихове прихватљивости и великог броја њиховог одбацивања од стране судије појединца („сингле-јудге“), можемо констатовати да је и даље настављен тренд одбацивања великог број поднијетих представки већ у првој фази поступка када се одлучује о њиховој прихватљивости и Европски суд исте не узима у даље разматрање.

Током 2020. године у односу на Црну Гору донијето је 10 пресуда у којој је утврђена барем једна повреда конвенцијског права и објављено је 5 одлука, од којих су 4 биле одлуке о неприхватљивости, док је у једном предмету донијета одлука о скидању представке са листе предмета, с обзиром да је у истој постигнуто пријатељско поравнање.

Заступница Црне Горе пред
Европским судом за људска права, 
Валентина Павличић