Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Питајте заступника

>

Активности Канцеларије заступника Црне Горе пред Европским судом за људска права

Активности Канцеларије заступника Црне Горе пред Европским судом за људска права
Датум објаве: 19.02.2021 12:54 | Аутор: Заступник Црне Горе пред Европским судом за људска права, Валентина Павличић

Испис Штампај страницу


Дана 18. и 19. фебруара 2021.године, путем видео платформе, одржан је састанак између заступника свих држава пред Европским судом за људска права, на којем је учествовала и заступница Црне Горе пред Европским судом за људска права, г-ђа Валентина Павличић.

Фокус састанка су биле нове процедуре пред Европским судом за људска права (у даљем тексту: „Европски суд“), односно ванрасправна фаза поступка („тхе нон-цонтентиоус процедуре“ - НЦП) и „фаст-трацк WЕЦЛ“ („wелл- естаблисхед цасе-лаw“) процедура.

Првог дана је одржан припремни састанак, на којем су учествовали и представници Савјета адвокатских комора Европе („Тхе Цоунцил оф Барс анд Лаw Социетиес оф Еуропе” - ЦЦБЕ). На припремном састанку су између заступника држава разматране нове процедуре пред Европским судом са њиховог практичног становишта, као и искуства у њиховој примјени.

Другог дана, одржан је састанак са представницима Регистра Европског суда, на којем је учествовао и г-дин Роберт Спано, предсједник Европског суда. На том састанку је дискутовано о досадашњим резултатима у примјени ванрасправне процедуре (НЦП) као и о будућим плановима у том контексту. У вези са WЕЦЛ предметима, представници Регистра Европског суда су имали излагања у односу на постојеће функционисање ове процедуре, нарочито у вези са групама представки које представљају тзв. „понављајуће предмете“. Такође је дискутовано о продужавању времена за изјашњење по представкама и интервенцији трећих страна – умјешача.

Посебна тема састанка је посвећена посљедицама пандемије вируса ЦОВИД-19, како се генералног аспекта, тако и у односу на рад самог Европског суда. У том смислу, размијењене су релевантне информације између представника Европског суда и заступника држава у погледу могућих рјешења која би олакшала компликације у раду које су настале усљед ванредних околности.

Коначно је закључено да се механизам заштите људских права пред Европским судом, у постојећим околностима, може очувати и наставити да врши своју улогу само уз заједничке напоре, како од стране самог Суда, тако и од заступника држава који поступају према њему.

Заступница Црне Горе пред Европским судом за људска права, Валентина Павличић, с.р.