Manja slova Veća slova RSS

Pitajte zastupnika

>

Aktivnosti Kancelarije zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu

Datum objave: 14.04.2021 11:17 | Autor: Kancelarija zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava

Ispis Štampaj stranicu


Dana 14. i 15. aprila 2021.godine, u hotelu „Avala“ u Budvi održava se trening pod nazivom „Pravna terminologija i etika: Presude Evropskog suda za ljudska prava i etički izazovi prilikom izvještavanja“, u organizaciji NVO Centar za demokratiju i ljudska prava („CEDEM“), u okviru projekta „Jačanje kapaciteta lokalnih medija za izvještavanje o ljudskim i manjinskim pravima“, a uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori.

G-đa Valentina Pavličić, zastupnica Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, bila je predavač prvog dana, u okviru radne sesije koja je bila posvećena temama: „Pravna terminologija u oblasti ljudskih prava“, „Presude Evropskog suda za ljudska prava: Kako pretraživati, čitati i razumjeti presude?“ i „COVID-19 pandemija i kršenje ljudskih prava: Mogućnosti za izvještavanje“.

Zastupnica je u svom izlaganju istakla da je COVID-19 pandemija uticala na čitav spektar ljudskih prava: građanskih, kulturnih, ekonomskih, političkih i socijalnih. Naglasila je da su države članice Savjeta Evrope odgovorne za pružanje neophodnih informacija radi zaštite prava na zdravlje stanovništva, da informacije o COVID-19 treba da budu dostupne široj javnosti, kao i to da mediji imaju krucijalnu ulogu u promociji zdravstvene zaštite, zabrane diskriminacije i stigmatizacije.

Kancelarija zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava