Manja slova Veća slova RSS

Pitajte zastupnika

>

Aktivnosti Kancelarije zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu

Datum objave: 15.04.2021 14:40 | Autor: SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Ispis Štampaj stranicu


Dana 15. aprila 2021.godine, održana je online konferencija putem KUDO platforme, pod nazivom „Vladavina prava u Evropi – vizija i izazovi“, u organizaciji Evropskog suda za ljudska prava, a u okviru predsjedavanja Njemačke Savjetom Evrope.

G-đa Valentina Pavličić, zastupnica Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, prisustvovala je navedenoj konferenciji, koja je organizovana u tri tematske sesije: „Vladavina prava i zdravstvena kriza“, „Vladavina prava i nezavisnost pravosuđa“ i „Vladavina prava u digitalnom dobu.“

Istaknuti pravni praktičari su konstatovali da je cilj vladavine prava zaštita ljudskih prava i osnovnih sloboda, pa samim tim koncept vladavine prava podrazumijeva i jednakost pred zakonom. Naglasili su da mnoge države članice, od samog početka pandemije COVID-19, nisu uspjele da obezbijede efikasno i transparentno djelovanje u vanrednoj situaciji.

Iznijet je zaključak da države članice Savjeta Evrope moraju da sprovedu djelotvorniju insitucionalnu odgovornost, kada je riječ o zdravstvenoj krizi. Uz navedeno, nužno je postojanje povjerenja građana u nadležne državne organe, s obzirom da je isto neophodno radi rješavanja krize sa kojom smo se suočili, u pogledu mjera koje zahtijeva hitnost situacije. S tim u vezi, to je i jedini način da se pandemija suzbije i kontroliše.

Kancelarija zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava