Manja slova Veća slova RSS

Pitajte zastupnika

>

Aktivnosti Kancelarije zastupnika pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu

Aktivnosti Kancelarije zastupnika pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu
Datum objave: 16.04.2021 14:57 | Autor: Zastupnik Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava, Valentina Pavličić

Ispis Štampaj stranicu


Služba za odnose s javnošću Vlade Crne GoreDana 16. aprila 2021.godine u hotelu „Cue“ u Podgorici, održana je konferencija „Kontrolna lista vladavine prava za Crnu Goru“, u organizaciji NVO Centar za demokratiju i ljudska prava („CEDEM“) i Konrad Adenauer Stiftung fondacije.

Na konferenciji su predstavljeni ključni nalazi izvještaja „Kontrolna lista vladavine prava za Crnu Goru“, nakon čega je upriličena panel diskusija i stručna rasprava o aktuelnim otvorenim pitanjima pod nazivom „Tekući izazovi vladavine prava u Crnoj Gori“.

G-đa Valentina Pavličić, zastupnica Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, bila je jedan od panelista i istakla da za većinu izazova imamo usaglašena zakonodavna rješenja, ali je neophodno promijeniti naš pristup i praktičnu primjenu istih, na način što zakone i propise ne treba tumačiti strogo formalno, arhaično, izolovano i jezički, već u duhu Konvencije.

Naglasila je da je neophodno stvaranje kompetentnih, efikasnih, jakih i sposobnih institucija u pravosuđu za ostvarivanje zadataka koji su im dodijeljeni u rad. Shodno tome, nužno je povezati mjerodavne odredbe nacionalnih zakona sa već bogatom sudskom praksom Evropskog suda za ljudska prava i prilikom odlučivanja dati jasne, logičke, ubjedljive i obrazložene zaključke.

Zastupnik Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava, Valentina Pavličić